Je kunt veel zaken vergelijken. Zo ook je positie in Google. Door te kijken hoe concurrenten invulling geven aan hun pagina’s en welke zoekwoorden zij gebruiken, kun jij jezelf onderscheiden en de hun verslaan.
Long tail zoekwoorden
Je kunt je onderscheiden van de concurrentie door long tail zoekwoorden te gebruiken. Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden met een laag zoekvolume. Je vraagt je misschien af waarom je je dan op deze zoekwoorden moet focussen, maar juist deze zoekwoorden hebben potentie. Op deze zoekwoorden is de concurrentie namelijk laag. Door deze zoekwoorden enkele keren in je artikel te gebruiken, kun je al bovenaan komen en blijven. Een voorbeeld van een longtail zoekopdracht is ‘roze hardloopschoenen Adidas’. Deze zoekopdracht is specifieker dan bijvoorbeeld ‘hardloopschoenen’.
Zoekwoordenonderzoek
Passend bij hetgeen dat hierboven verteld is, is het ook belangrijk om een zoekwoordonderzoek te doen vóórdat je begint met schrijven. Door een zoekwoordonderzoek weet jij namelijk op welke zoekwoorden er veel gezocht wordt en waar er nog kansen voor je liggen. Zo’n onderzoek kun je doen aan de hand van de Google KeywordPlanner of de keywordplanner van Moz. In deze tools kun je uiteraard zien wat het zoekvolume is voor het zoekwoord, maar wat uitermate handig is, is de functie waarmee je naar gerelateerde zoekwoorden kunt zoeken. Hierdoor wordt het voor jou erg makkelijk om te bepalen op welke zoekwoorden je je het beste kan richten. Zeker wanneer je in Google kijkt hoe vaak er al over een bepaald zoekwoord geschreven is.
Unieke content
Vergelijken is goed om te doen, maar kopieer niet. Wil je hoger in Google komen en ook bovenaan blijven staan? Schrijf dan veel unieke content. Kopieer niet van anderen. Google zal maar een van de pagina’s aanmerken als relevantste en met de andere zal er niets gebeuren. Als de van de concurrent eerder online geplaatst is dan jou pagina, zal je pagina waarschijnlijk niet als relevantste gezien worden en is het dus zonde van je tijd om te gaan kopiëren. Bovendien is de dan de kans groot dat je gestraft wordt door Google.
Conclusie
Dit zijn slechts enkele manieren waarop je hoger in Google kunt komen. Er zijn nog veel meer aspecten waarmee je de ranking van je website kunt beïnvloeden. Van gebruiksvriendelijkheidseisen tot technische aspecten. Team Nijhuis schreef een blog met 107 tips hoe jouw website bovenaan in Google kan komen.